Produse “made in Romania”


made in romania
Avem destule.
Si e din ce in ce mai bine.
Anul trecut INS estimeaza ca doar 1/3 din produsele de larg consum au fost din import.
In Romania avem producatori bine asezati cam in orice domeniu, proveniti fie din intiative autohtone, fie din firme de renume venite in tara noastra. Un lucru e cert, si unii si altii fac produse bune inclusiv pentru export, daca tinem cont de faptul ca anul trecut Romania a exportat in valoare de 45 de miliarde de euro.
Astfel productia romaneasca sta destul de bine:
„Există câteva specialități aduse într-adevăr de afară, dar atât marea majoritate a materiei prime, cât și produsele finite puse în vânzare sunt de origine românească”, afirmă Viorel Marin, președintele Rompan, patronatul industriei de morărit și panificație.
Coca-Cola, Pepsi, Tuborg, Heineken, Staropramen, Gamele Omo, Knorr și Delikat, Wash&Go, Head&Shoulders și Panténe, mărci legendare ca Marlboro, Camel sau Kent, electrocasnice Miele la Brașov, Zanussi la Satu Mare și, în curând, De’Longhi la Jucu, anvelope Continental la Timișoara, Pirelli la Slatina și Michelin la București, Florești și Zalău, mobilă și accesorii Ikea în circa 40 de fabrici diferite, obiecte de lux (îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie) vândute de Louis Vuitton, Roberto Cavalli, Versace, Prada, Calvin Klein, Christian Dior sau Burberry își au și ele originea în diverse fabrici și ateliere autohtone.
Nu a fost usor sa ajungem aici, si nici nu va fi usor sa ne mentinem sau sa crestem, dar in mod sigur se poate:
Sorin Minea, patronul Angst și președintele Romalimenta (uniunea patronatelor din industria alimentară), afirmă că, pentru moment, în domeniul său firmele autohtone dețin într-adevăr un avantaj în fața importurilor. „Dar situația se poate schimba, mai ales ca urmare a fenomenului mărcilor private și a modului foarte dur în care unele supermarketuri negociază prețurile. Mai exact, sub presiunea reducerii continue a costurilor, mulți producători locali au scăzut calitatea. Iar mărfurile proaste pot fi oricând înlocuite cu importuri“, arată el.

Advertisements

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: