Biblioteca Naţională a României


Biblioteca Nationala

Dupa 22 de ani de cand trebuia finalizata, se va deschide, in sfarsit, Biblioteca Naţională a României, incepand de luni 23 Aprilie.

Noul sediul al Bibliotecii Naţionale va fi un soi de orăşel multicultural, cu săli pentru expoziţii, restaurante şi cinematograf. Biblioteca Naţională din Bucureşti are o suprafaţă desfăşurată de 120.000 de metri pătraţi. Lucrările la Biblioteca Naţională a României au început în 1986, însă după decembrie ’89 acestea au fost sistate. Şantierul a prins viaţă în primăvara anului 2009 cu o investiţie anunţată de 100 de milioane de euro.

Vizitatorii vor beneficia de un confort rar întâlnit în centrele culturale din ţara noastră. Sălile de lectură, cele de conferinţe şi amfiteatrul multifuncţional dispun de pereţi acoperiţi de panouri fonoabsorbante. Persoanele aflate în asemenea încăperi nu vor auzi zgomotul de afara, cu atât mai mult cu cât biblioteca se află pe un bulevard foarte tranzitat. Camerele destinate activităţilor culturale dispun de instalaţii de aer condiţionat sub forma unor dulapuri de climatizare plasate pe plafon şi pe pereţi. Sistemul ajunge la temperatura dorită într-un timp extrem de scurt. Cei ce vor trece pragul bibliotecii în timpul iernii, nu vor fi nevoţi să-şi care hainele groase după ei, ci le pot lăsa la garderoba de la parter. Cititorii îşi vor petrece timpul în mai mult decât nişte simple săli de lectură. Camerele Bibliotecii Naţionale vor avea birouri moderne, însoţite de câte un calculator cu acces la internet. Ei vor putea căuta în baza de date orice carte din cele 12,5 milioane de volume şi o vor primi la cerere prin intermediul unui mini-lift inteligent, aflat în fiecare sală de lectură. Liftul preia cărţile din depozite şi la aduce în camera de unde au fost solicitate.

Advertisements

,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: