Parerea mea despre curs


Zilele astea se fac iarasi jocuri financiare pe cursul RON/EUR.

Pariuri de genul asta au mai fost facute si in trecut, iar speculatorii s-au fript grav atunci.
Nu inteleg de ce un speculator serios s-ar gandi sa se joace cu BNR acum cand banca nationala sta pe 33 miliarde de euro si le poate taia aripile oricand.

Iar asta nu e singurul mecanism al BNR. Vanzarea de Euro direct pe piata din partea BNR reprezinta o metoda primitiva si pe care BNR o foloseste doar atunci cand Ron/Eur se duce prea sus si e o ocazie buna pentru BNR sa-si schimbe niste Euro la un pret bun.

Mecanismul mai sofisticat al BNR de a-si bate joc de speculatorii financiari este cel aplicat deja acum 4 ani.
Pentru a face cursul sa creasca este nevoie de o cantitate mare de moneda nationala – Ron, care sa fie cheltuita pentru a cumpara Euro. Si din rapoartele de la BNR asta s-a intamplat:
imprumuturi de la BNR
De peste 1 luna se strang fonduri pentru atacul asupra leului. Iar BNR stie asta ca doar ei sunt cei care au dat imprumuturile astea. Cat timp vor sa continue atacul asupra leului speculatorii trebuie sa imprumute RON de la BNR prin bancile comerciale. Acum ca incep sa se linisteasca apele in politica romaneasca, tot ce trebuie sa faca BNR este sa stranga putin robinetul la imprumuturile in Ron pe care le ofera in piata si speculatorii raman fara bani si vor fi nevoiti sa inceapa sa-si vanda miliardele de euro pe care le-au cumparat zilele astea pentru a creste artificial cursul.

Vor iesi in paguba la vanzare, vor iesi in paguba pentru ca trebuie sa plateasca dobanda pe sumele in Ron imprumutate de la comerciale, care la randul lor trebuie sa plateasca dobanda la BNR.

Cursul isi va reveni, Isarescu se va fi relaxat si el putin cu ceva jocuri financiare in piata lui aproape mereu sigura si controlata. BNR va raporta profituri marite, speculatorii vor lua pierderea si vor pleca acasa.

Altfel vad ca putini din cei care reclama actuala devalorizare a leului nu observa ca pe 6 luni aceasta devalorizare este de sub 5%, in timp de zlotul polonez a inregistrat o devalorizare de 4% DOAR in ultima luna! Si despre ce vorbim aici? Economia romaneasca ravasita de 3 guverne in ultimele 6 luni si o suspendare de presedinte contra economiei poloneze care nu prea stie ce inseamna criza in ultimii 4 ani …

Advertisements

, , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: